dirk nielandt bekroningen wat is er nieuw bij dirk nielandt
welke prijzen kan je winnen
tv contact
boekenoverzicht dirk nielandt

Griezelverhalen uit het Waasland

Een spookhoeve, een hellewagen, een geheimzinnige Rode Ruiter, een weerwolf, monsters met rook uit hun ogen en slagtanden in hun kwijlende mond. Doodsangsten, bloed, vuur, dood, vervloekingen ... Welkom in de wereld van onze oude legendes. Je kent ze misschien niet meer, maar vroeger had elke stad, elk dorp er wel een of meer. Ze waren minstens zo populair als games vandaag zijn, of als urban legends: ze jagen ons schrik aan maar we vertellen ze oh zo graag! En altijd hebben we het van horen zeggen of kennen we iemand die iemand kent die weet van iemand die het écht heeft meegemaakt. Echt waar! Zo was het ook met deze oude verhalen. Wij weten nu wel beter als het over heksen en duivels gaat, maar pas op, wees maar gerust dat ze je nachtrust verstoren als je hun verhalen net voor het slapen gaan hoort vertellen. Zou het misschien toch niet kunnen dat ...?

Omdat goede verhalen nooit verloren mogen gaan, haalde de Erfgoedcel Waasland tien oude legendes van onder het stof. Ze vroeg aan vijf schrijvers uit de streek om ze in een heel nieuw kleedje te steken. Dirk Bracke, Rob Baetens, Dirk Nielandt, Frank Pollet en Moniek Vermeulen laten in hun bewerkingen jonge mensen weer in aanraking komen met de oude griezels, de angsten en mysteries van een (ver) verleden. En plots lijkt de wereld van geesten en duivels weer dichterbij te komen. Herhaalt de geschiedenis zich? Stekene, Waasmunster, Haasdonk of Sint-Niklaas, ze zijn niet meer hetzelfde als je dit boek gelezen hebt.

“Griezelverhalen uit het Waasland is een geslaagd project. Het is niet vanzelfsprekend om ons literair erfgoed op een toegankelijke manier bij jongeren te brengen. Dit boekje zou zo een hoofdstuk uit de handboeken Nederlands kunnen vervangen. Het leest vlot, doet je de spanning van weleer gewaarworden en maakt je nieuwsgierig naar iets uit vroegere tijden. Veel leuker om legendes op deze manier te leren kennen dus. Het moderne tintje in de verhalen zet ons weer op een dwaalspoor en blaast het bijgeloof nieuw leven in. De afwerking van het geheel zit in de weergave van de authentieke legendes na elk kortverhaal. Zo krijg je de oude én de nieuwe versie. Aan jou de keuze wat je geloven wil!” Pluizer 2008

Abimo, 2008