1.Waarom ben je schrijver geworden?
Ik ben WAARDELOOS voor ALLE andere beroepen: ik kan niet tekenen, niet rekenen, niet klussen. Ik ben gewoon hopeloos. Behalve om wat verhaaltjes te verzinnen. Gelukkig dat ik dat beroep nog gevonden heb of ik was nu heel zielig aan het bedelen of zo.
2. Wat vind je er leuk aan?
Ik vind het het ALLERLEUKSTE. Vraag me niet waarom, want dat weet ik niet, maar als niemand me af en toe zou storen en vragen om eens te koken of een bad te nemen, zou ik alleen maar schrijven. De rest van het leven is toch een beetje omdat het moet.
3. Wat vind je er niet leuk aan?
HERSCHRIJVEN vind ik niet zo leuk. De eerste versie van een boek is altijd top, maar daarna gaat de uitgever zich bemoeien en die vindt sommige stukken dan saai of langdradig en dan moet ik het gaan herschrijven. Dat valt soms een beetje tegen.
4. Wat wou je vroeger als beroep?
Striptekenaar. Helaas was en ben ik een heel beroerd tekenaar.
5. Hoeveel boeken heb je in het totaal gemaakt?
Het zullen er ongeveer 50 zijn, maar ik ben de tel een beetje kwijt. Ik moet wel eerlijk toegeven dat er heel veel boeken bij zijn met weinig zinnen omdat ze voor kleuters geschreven zijn of voor kinderen die net leren lezen. Dan kom je al snel aan een mooi aantal boeken. Als je bijvoorbeeld boeken voor tieners schrijft van 500 bladzijden dik wordt dat heel wat moeilijker om voor je pensioen een mooi aantal bij elkaar te schrijven. Aan mijn boeken heeft de illustrator soms langer werk dan ikzelf als schrijver.
6. Wat is je bekendste boek die je hebt geschreven?
Ik denk ‘WIE’, dat is een boek voor kleuters uit 1998 en dat heeft toen wat prijzen gewonnen is in ongeveer 15 talen vertaald. Maar ‘Ridder Muis’ is ook aardig op die weg en zou wel eens succesvoller kunnen worden, want het is verschenen in Nieuw-Zeeland en Australië en Amerika, iets waar ik heel graag een beetje over opschep.
7. Waar schrijf je het liefste over?
Ik hou wel van een beetje humor. Het mag niet te ernstig worden. Hoewel de dingen die ik voor tv schrijf soms erg bloederig en eng zijn. Tja. Het is eigenlijk leuk om over alles een beetje te schrijven. Maar voor kinderboeken toch liefst iets dat grappig is.
8. Wil je dit altijd nog van beroep zijn?
Ja joh! Ik heb nog zoveel verhalen die ik wil vertellen dat ik ze nooit allemaal geschreven krijg, tenzij ik, misschien, wie weet, 108 word.
9. Schrijf je ook voor volwassenen?
Voor televisie wel. Boeken niet. Volwassenen, pffff, sààààài!